Codependenta

Ce este codependenţa?

Codependenţa poate fi definită ca un set de comportamente maladaptative, compulsive, învăţate de membrii familiei pentru a supravieţui într-un mediu în care există multă durere emoţională şi stres. În familiile în care un membru abuzează de alcool este absolut normal ca ei să se îngrijoreze, să fie afectaţi de acest consum. Este un proces reacţionar, adică membrii familiei acţionează ca rezultat al consumului de alcool şi al problemelor cauzate de acesta.
Un codependent este o persoană preocupată de controlul propriilor comportamente şi a celorlalţi şi care îşi ignoră propriile nevoi ca urmare a contactului direct sau indirect cu un alcoolic (alcoolicul originar poate fi chiar un bunic sau chiar stră-bunic).
Câteva dintre tulburările codependenţei sunt: perfecţionismul, dependenţa de muncă, vorbirea compulsivă, mâncatul compulsiv, minciuna compulsivă, relaţii dependente. Alte tulburări pot fi legate de achiziţia de status, prestigiu, achiziţii materiale, putere şi control, astfel încât comportamentele lor dăunează interacţiunilor sociale cu membrii familiei, colegii de muncă, prietenii.

Caracteristicile codependenţilor:

• Stima de sine scăzută, autocritica crudă, nevoia de aprobare din exterior – codependenţii pot fi dependenţi de relaţii. Ei simt că nu au valoare proprie, şi că sunt valoroşi doar în relaţie cu alţii.
• Dificultăţi în dezvoltarea unei relaţii sănătoase, în special pentru partenerii care găsesc siguranţa doar în acest tip de relaţie.
• Lipsa limitelor – codependenţii nu se pot vedea ca persoane diferite, cu idei şi emoţii separate. Sunt atât de extremi încât preiau emoţiile altor oameni, cum ar fi furia, ca şi cum ar fi a lor, fără să îşi dea seama ce se întâmplă. Nu ştiu unde este limita între ei şi alţii.
• Manevrarea impresiilor – codependenţii cred că pot controla impresiile altora faţă de ei. Încearcă să se prezinte tot timpul ca persoane bune, şi sunt preocupaţi de ce zic alţii despre ei.
• Neîncredere în percepţiile lor – ei nu cred că au o impresie adecvată despre o situaţie decât dacă acestea au fost validate de cineva din exterior. Chiar dacă ei înşişi au idei şi percepţii bune, au încredere în cei din jur mai degrabă decât în ale lor personale.
• Preocupaţi de ceilalţi – datorită faptului că codependenţii sunt orientaţi spre exterior, ajung să fie îngrijoraţi pentru alţii (alcoolic sau nu), neglijându-se pe sine.
• Adicţii – codependenţii de multe ori pot dezvolta o dependenţă chimică, sau să devină dependenţi de muncă, putere, mâncare. Aceste dependenţe sunt foarte periculoase şi trebuie recunoscute şi tratate cât de repede posibil.

Mai multe informații puteți găsi în această carte pe care v-o recomand cu căldură:

„Labirintul codependenței” de Dr.Robert Hemfelt, Dr. Frank Minirth, Dr. Paul Meier, Ed. Logos, 2001.

Dacă nu sunteți sigur că alcoolismul altcuiva v-a afectat, vă invităm să faceți un test aici.

 

10 răspunsuri la Codependenta

  1. sara zice:

    bine ati venit in blogosfera 🙂

  2. Liviu zice:

    Atrag atentia asupra definitiei D-voastra. Trebuie sa inlocuiti alcoolic cu dependent. Si sotia unei persoane care ia droguri este tot co-dependenta, nu numai sotia unui alcoolic. Cu stima.

  3. alanonromania zice:

    Multumim pentru sugestie!
    Daca tot a venit vorba de asta, simt nevoia sa lamuresc putin situatia:
    Codependenta este de fapt o imaturitate emotională. Această boală o dezvoltă nu doar cei care trăiesc în preajma unui dependent, ci şi cei care au crescut în familii disfuncţionale, au avut părinţi supraposesivi sau dimpotrivă, părinţi neglijenţi, părinţi care i-au abuzat pasiv sau activ etc.
    Codependentul este un copil în corp de adult…din punct de vedere emoţional nu s-a dezvoltat…a rămas blocat în stadiul în care era când a intervenit abuzul de orice fel din partea familiei.
    Noi am menţionat în această pagină doar această parte a codependenţei (datorată alcoolismului) deoarece Grupurile Familiale Al-Anon sunt destinate membrilor familiei unui alcoolic. Este adevărat că la aceste Grupuri pot participa şi codependenţii care au această boală din alte motive decât alcoolismul, pentru că în România suntem la început cu acest gen de Grupuri şi puţini ştiu de existenţa lor. Când vor exista suficienţi oameni pentru a forma un Grup gen Codependenţii Anonimi sau Copiii Adulţi ai Alcoolicilor, se vor putea desprinde de Al-Anon.
    În S.U.A. există mii de Grupuri de acest gen…şi de 55 de ani ele şi-au dovedit eficacitatea…şi ele sunt cu atât mai bune cu cât sunt mai specifice, cu cât intrunesc oameni care au aceaşi problemă specifică…(mai multe informaţii pe site-ul oficial Al-Anon: http://www.al-anon.alateen.org/ )
    Mulţumim încă odată pentru sugestie…cât de curând vom publica mai multe trimiteri (o mare parte există deja – a se vedea categoria Link-uri utile) la site-uri şi materiale care cuprind mai multe informaţii privind codependenţa în general…cu siguranţă vor fi de folos multor oameni…
    Nu este de competenţa noastră să oferim informaţii specializate – acest lucru îl pot face specialiştii în domeniu: consilieri, psihologi, asistenţi sociali etc. Ceea ce putem face noi, ca şi membri Al-Anon este să oferim propria mărturie despre cum putem porni pe drumul recuperării şi al schimbării şi să ne sprijinim unii pe alţii în acest proces.
    Pace şi bucurie!

  4. IULIA zice:

    Eu chiar ma regasesc in definitia codependentului, poate in faza incipienta .O lista cu principalele directii spre vindecare, pas cu pas, nu gasesc nicaieri

    • Alina zice:

      Pai cea mai buna lista cu principalele directii de vindecare sunt cei 12 pasi…”Am admis ca sunt neputincios in fata alcoolului, ca nu mai sunt stapan pe viata mea” Inlocuiesti cuvantul „alcool” cu orice problema pe care nu poti sa o accepti, sau cu orice lucru care te stapaneste, si continui apoi, cu ceilalti pasi…
      O alta lista cu ‘directii de vindecare” nu stiu sa fie, si mi se pare firesc asa, pt ca fiecare isi are propriul drum…sunt convinsa ca si tu ti-l vei gasi, trebuie doar sa cauti, cu rabdare si cu incredere in Dumnezeu! El vrea la fel de mult ca si noi, poate chiar mai mult, ca sa ne vindecam…nu pregeta in a-I cere ajutorul!
      Pace si bucurie!

  5. Pingback: Codependența alcoolică « Blogul lui Vasile Călin Drăgan

  6. S zice:

    Salut
    stie cineva daca grupul de la biserica Radu Voda din bucuresti mai sunt intalniri Al-Anon? si daca da, as vrea si eu un numar valabil de tel. al cuiva de acolo, sau orele si ziua cand sunt intalnirile
    multumesc
    S T

  7. alanonromania zice:

    Buna!
    Da, se mai tin intalniri Al-Anon la Bucuresti.
    Pentru date de contact vizitati pagina „Contact” a blogului nostru, iar pentru programul intalnirilor va rog vizitati pagina „Despre Al-Anon”, pentru ca aveti si informatii pretioase despre ceea ce se intampla la o intalnire Al-Anon.
    Sa va fie de folos!
    Pace si bucurie!

  8. kamy zice:

    Buna,
    Se organizeaza in Constanta intilniri Al-Anon?
    Va multumesc!

Lasă un comentariu