Despre Al Anon

Ce este Al-Anon?

Grupurile familiale Al-Anon sunt o comunitate a rudelor şi prietenilor alcoolicilor care îşi împărtăşesc experienţa, forţa şi speranţa în scopul rezolvării problemelor comune. Noi credem că alcoolismul este o boala de familie şi schimbarea atitudinii poate contribui la însănătoşire.

Când şi unde au loc întâlnirile Al Anon?

Întâlniri Al Anon au loc săptămânal în:
Bucureşti, Luni, 18.00, Str. Radu-Vodă, nr.24A, la Mănăstirea Radu-Vodă
Iaşi, Miercuri şi Vineri, 17.00, Str. Costache Negri, nr. 48
Bistriţa, Luni: 18.00, Str. Independenţei, nr. 79
Cluj-Napoca, Vineri, 18.00, Str. Ion Meșter, nr.10
Craiova, Duminică, 14.00, În Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Craiovița Nouă (zona Racheta)
Pildești-Roman, Joi, 19.00
Vezi cum poţi contacta grupul din oraşul tău.
Dacă în oraşul tău nu există un grup Al Anon, poţi participa la întâlnirile Al Anon online, din fiecare marţi, cu începere de la ora 20.30. Dacă doriţi să luaţi parte, scrieţi-ne un email la adresa delatii alanoniasi@yahoo.com.

Întâlniri Al Anon au loc săptămânal în:

 • Bucureşti: Miercuri, 18.00 și sâmbăta, 10.00,  Str. Radu-Vodă, nr.24A, la Mănăstirea Radu-Vodă
 • Iaşi: Miercuri şi Vineri, 17.00, Str. Costache Negri, nr. 48, la Casa Diaconia, parter, camera 1 (prima pe dreapta)
 • Bistriţa: Luni, 18.00, Str. Independenţei, nr. 79
 • Cluj-Napoca: Vineri, 18.00, Str. Ion Meșter, nr.10
 • Craiova: Duminică, 14.00, În Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Craiovița Nouă (zona Racheta)
 • Pildești-Roman, Joi, 19.00

Vezi cum poţi contacta grupul din oraşul tău.

Pe internet: Dacă în oraşul dumneavoastră nu există un grup Al-Anon, puteţi participa la întâlnirile Al-Anon online, din fiecare marţi, cu începere de la ora 19.00. Dacă doriţi să luaţi parte, scrieţi-ne un email la adresa al_anon1@yahoo.com. Tot ce trebuie sa faceţi este să adăugaţi în lista d-voastră de messenger acest id, să vă exprimaţi dorinţa de a participa la conferinţele Al-Anon şi să intraţi online în ziua şi la ora stabilită.  Şi dacă aveţi deschidere şi dorinţa sinceră de a vă schimba viaţa, cu siguranţă vă vor fi de folos, chiar dacă discuţiile online nici nu se pot compara cu cele „între patru ochi”… O condiţie sine qua non a participării la discuţii, este păstrarea confidenţialităţii. Tot ce se discută este confidenţial, inclusiv numele persoanelor participante.


Dacă asist la o şedinţă Al-Anon mă oblig la ceva?

Nu. În Al-Anon nu se ţin dosare ale membrilor, nici registre de prezenţă. Nu trebuie să dezvăluiţi nimic despre dvs. Nimeni nu vă va sâcâi dacă nu vreţi să mai reveniţi. Al-Anon nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere. De obicei, grupul Al-Anon face o colectă în timpul şedinţei pentru a acoperi cheltuieli precum ceai, cafea, napolitane, chirie, etc.; fiecare membru are libertatea de a contribui cu cât doreşte el de mult sau de puţin.

Ce mă fac dacă întâlnesc cunoscuţi la întâlnirea Al-Anon?

Ei vor fi acolo pentru acelaşi motiv din care sunteţi şi dvs. şi nu vă vor dezvălui identitatea, în afara comunităţii. În Al-Anon vă puteţi păstra atât cât doriţi din anonimat.

Ce se întâmplă la o şedinţă Al-Anon?

Şedinţele Al-Anon pot avea o varietate de forme, dar toate reunesc familia, prieteni, cunoştinţe ale alcoolicilor dornici să vorbească despre cum le-a fost afectat alcoolismul viaţa şi despre acţiunile întreprinse care i-au ajutat şi cum trăiesc ei astăzi.

Cu ce mă poate ajuta pe mine Al-Anon dacă alcoolicul continuă să bea?

Acesta este programul tău, este refacerea ta din efectele bolii alcoolismului.Ca şi nou venit, te poţi simţi că eşti aici pentru alcoolic……că prezenţa ta aici te poate învăţa cum să-i opreşti pe el sau ea din băut. Adevărul este ca eşti aici din cauza alcoolicului. Dar curând vei afla că ai făcut-o nu din cauza că alcoolicul bea, tu nu poţi controla băutul şi nici nu-l poţi trata pe alcoolic. Eşti aici pentru tine însuţi. Tu şi numai tu eşti responsabil de atitudinea propriei dureri.

De ce continuă membrii Al-Anon să participe la întâlniri după ce alcoolicul a devenit abstinent?

Pentru că efectele bolii alcoolismului nu încetează odată cu încetarea băutului. Consumul de alcool este numai un simptom al bolii.

Se vorbeşte mult despre Dumnezeu în Al-Anon. Este Al-Anon o organizaţie religioasă?

Nu. Nici nu este aliată vreunei organizaţii religioase. Majoritatea membrilor Al-Anon credem că am găsit soluţia la dificultăţile create de alcoolism printr-o Putere Superioară nouă înşine. Însă, fiecare îşi defineşte această Putere aşa cum doreşte. Mulţi o numesc Dumnezeu, alţii consideră că această Putere este grupul Al-Anon; există şi membri Al-Anon care nu cred în ea deloc. În Al-Anon este loc pentru toate nuanţele spirituale – pentru credincioşi, ca şi pentru necredincioşi.

impreuna-sa-facem

CUM FUNCŢIONEAZĂ AL-ANON PENTRU FAMILIA ŞI PRIETENII ALCOOLICILOR

MULTIPLELE FAŢETE ALE AL-ANON

„Îmi amintesc sentimente de ambiţie, zilele în care mă trezeam entuziast faţă de ziua mea, plin de energie. Nici nu ştiu când s-a schimbat totul. Acum, abia pot să mă ridic din pat. Abia reuşesc să mă spăl şi să mă hrănesc pe mine şi pe copii, şi asta doar dintr-un sentiment de vinovăţie şi ruşine. Nu mi-am dat seama de ce se întâmplă. Pur şi simplu am pierdut contactul cu acea parte din mine căreia îi păsa şi habar nu am cum să o regăsesc…”
§
„Toată lumea credea că suntem familia perfectă. Arătam mereu aşa de bine şi ne comportam aşa de frumos în public. Prietenii obişnuiau să-mi spună că ar vrea să aibă viaţa mea. Aveam atâtea lucruri pentru care să fiu recunoscătoare. Dar ceva nu era în regulă în viaţa mea. Nu-mi dădeam seama ce. Ştiam doar că nu sunt fericită…”
§
„Mi se rupea inima să-mi văd fiul petrecându-şi aniversarea de 24 de ani în închisoare, fără să pot face nimic în legătură cu asta. E un tip de treabă, dar are aşa un ghinion… Intră mereu în bucluc şi, de obicei, nu e vina lui. Îl las să stea acasă şi încerc să îi dau tot ce doreşte, însă se pare că necazurile se ţin după el. Aş face orice pentru băiatul ăsta, aş sta acasă cu el, I-aş lua apartamentul lui, I-aş găsi o slujbă, aş avea grijă de el, orice, dacă ar fi de folos. Sunt bolnavă de îngrijorare…”
§
„Mama mea bea prea mult. Atunci când se îmbată, mă face în toate felurile şi, uneori, o loveşte pe sora mea şi îi învineţeşte ochiul. Dar e extraordinară atunci când nu bea şi o iubesc foarte mult. Dacă aş lua note mai bune şi mi-aş face curat în cameră, nu s-ar mai simţi aşa de rău şi nu ar trebui să mai bea. Am încercat să nu stau aşa de mult acasă, ca să nu mă vadă aşa de des şi să nu fie dezamăgită, dar asta a făcut-o să bea şi mai mult. Chiar a venit la un meci de baschet la şcoală, m-a prins de ceafă şi m-a scos afară de faţă cu toată lumea, spunând că vreau s-o fac de ruşine. Îmi spune că fac prostii cu băieţii, aşa că acum nu mai pot să ies deloc din casă. N-am vrut să mai merg la şcoală, dar mi-a spus că mă omoară dacă fac asta. Toată lumea fie îşi bate joc de mine, fie mă compătimeşte. Aşa că de la şcoală vin direct acasă. Nu m-ar deranja aşa de tare dacă asta ar face-o pe mama să nu mai bea. Dar uneori aş vrea pur şi simplu că cad în toaletă si să nu mai ies niciodată de acolo…”
§
„Simt că trebuie să existe un secret al fericirii, ceva ce tot restul lumii ştie şi pe care ar trebui să-l ştiu şi eu, iar dacă aş reuşi să-mi dau seama care este secretul, m-aş simţi bine faţă de viaţa mea. Dar, indiferent de cât de mult încerc, nu pot să găsesc răspunsul. Am încercat de toate – grupuri la biserică, grupuri sociale, terapie, bio-feedback, psihiatri – şi cred că am citit toate cărţile de auto-ajutor care au fost scrise… de toate, doar să găsesc un răspuns. Uneori, am găsit puţină linişte, dar nimic n-a ţinut, nimic care să-mi schimbe cu adevărat viaţa. Simt că lipseşte ceva, ca şi cum ceva nu ar fi în regulă cu mine…”
§
„M-am săturat ca toată lumea să fie atât de mânioasă. Părinţii mei se certau mereu atunci când eram copil şi nimic din ce fac nu e suficient de bun pentru copiii mei. Dacă ar exista altfel de oameni în viaţa mea, poate că nu m-aş simţi aşa de rău tot timpul. Dar nu pot să plec. Am avut o aventură pentru o vreme, crezând că am găsit, în sfârşit, pe cineva care să se poarte cu mine cum trebuie, dar, odată ce am cunoscut-o mai bine, mi-am dat seama că ea era la fel de mânioasă şi de acră ca şi toţi ceilalţi…”
§
„Nu mai pricep. Soţul meu pretinde că e alcoolic. Nu ştiu ce are de gând, dar eu sunt sigură că nu e alcoolic. Nu bea mai mult decât alţii. Toţi cei pe care îi ştim beau. Şi el încă are un serviciu. E curat, bine îmbrăcat, are succes, e sufletul fiecărei petreceri. Cred că face asta ca să mă facă pe mine să arăt prost. Dacă m-ar iubi, nu m-ar umili în felul acesta. Asta e adevărata problemă. Nu mă mai iubeşte…”

Nici unul dintre noi nu vine la Al-Anon pentru că semănăm cu cei din basme care au „trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Venim la Al-Anon pentru că ne confruntăm cu o varietate de probleme. Sperăm să găsim răspunsuri, dar ne îndoim că am putea găsi speranţă. Poveştile altor oameni par atât de diferite de ale noastre încât poate nu ne dăm seama că ele ar avea ceva în comun cu ale noastre. Dar, indiferent dacă ne dăm seama sau nu, există un punct comun. Fiecare dintre noi am fost afectaţi de problema cu alcoolul a altcuiva.

Reclame

21 de răspunsuri la Despre Al Anon

 1. IULIA zice:

  Oare o sa-mi revin vreodata? Fratele meu are 34 de ani si e alcoolic din liceu, cred. Starea lui de sanatate s-a agravat spre o ciroza urita, eu nu pot accepta ca fratele meu pe care il iubesc atit de mult sa moara………..nu pot……….nu…….oare innebunesc, nu vad decit moarte si tristetea mea. Ajutati-ma va rog!

  • maria zice:

   Draga Iulia, eu as vrea sa te pot mangaia cat mai bine, nu pot sa spun decat ca iti inteleg durerea stau langa un alcolic de 20 de ani. Nu stiu daca eu as putea sa te mangai in vreun fel dar am cautat intr/o carte raspunsul pe care il da SFANTUL TEOFAN ZAVOR\TUL IN CARTEA BOALA SI MOARTEA SI IL SCRIU PENTRU TINE.
   ,, Insufletiti/va! Priviti cu veselie in ochii bolii! Lasati/va insa mai putin in voia inchipuirilor…. Va vor veni in cap multe nimicuri de tot felul… Va veti certa cu toata lumea… Toate astea in gand-dupa aceea va trece totul.
   Fiti senin! Pesemne ca in drum v/ar fi intampinat vreo primejdie-si iata Domnul v/a tinut prin bola acsa…. Dati multamita Domnului. Si oricum, rugati.va sa binevoiasca a va face sanatos. Sa va mantuiasca Domnul! Domnul sa va binecuvinteze! Gandurile dumnevoastra despre starea deznadajduita in care, pasamite, va aflati, sunt cu totul netrebnice. La mijloc e vrajmasul, care va tulbura. Cine poate sa spuna ce va fi? Unul e Dumnezeu- insa vrajmasul paganeste, dandu/se drept Dumnezeu, tulbura cu prorocia sa viclena, clatinand credinta si alungand linistea din inima. Nu/l ascultati, ci stati neclintita in credinta ca boala e de la Dumnezeu si spre binele dumnevoastra, iar dupa ce i/si va face treba va pleca…. si veti fi sanatoasa si veti sluji Domnului..

 2. Alina zice:

  Ma intreb uneori daca e suficient ceea ce fac ca sa o ajut pe mama sa scape de aceasta boala … din pacate nici familia , nici credinta in Dumnezeu , nici o incercare de a mea nu a dat roade …
  Tata a ajuns la capatul rabdarii si nu mai poate lupta .. oare ce putem face ?.. ce este de facut si nu am facut pt ca ea sa uite de acest viciu ,…
  Ce putem face ?… Ajutati-ne va rog !

  • alanonromania zice:

   Draga Alina,
   te intrebi daca e suficient ceea ce ai facut sau faci pt. mama ta sa scape de aceasta boala….Dar ea ce a facut pentru a scapa?!…
   Noi, membrii Al-Anon, am facut la un moment dat o lista cu toate lucrurile pe care le-am facut pentru alcoolic pentru a-l scapa de boala…si abia dupa ce le-am scris pe o hartie, ne-am dat seama ca AM FACUT PREA MULTE LUCRURI IRATIONALE, NEBUNESTI, SI LIPSITE DE SENS!!!
   Si ei n-au facut nimic pentru a scapa de alcoolism, sau au facut prea putin…
   Si desi ne-am stors toata energia ca sa-i salvam, n-am reusit….Oare de ce?!!! Pentru ca ei n-au vrut sa fie salvati!! Am facut-o impotriva vointei lor, le-am calcat in picioare libertatea si demnitatea…Si prin urmare, se razbuna afundandu-se si mai mult in mocirla…Si pe buna dreptate…
   Si atunci ne-am dat seama ca si noi am gresit foarte mult…ne-am dat seama ca e cazul sa ne schimbam si noi..de fapt, sa ne schimbam noi mai intai de toate, si daca reusim (ceea ce este foarte greu, cumplit de greu 🙂 ) abia atunci sa avem pretentia ca altii sa se schimbe!
   Eu am observat si la mine: daca initiativa de schimba ceva sau de a corecta o greseala de-a mea nu vine de la mine, nu o fac doar pentru ca-mi impun ceilalti sau pentru ca imi spun ca e mai bine…pur si simplu nu vreau si nu pot…ma incapatanez… Si mi-am dat seama ca asa se intampla si cu alcoolicul: cu cat il bati la cap sa se lase de baut, cu atat se incapataneaza sa faca contrariul…pentru ca are si el demnitatea lui, are libertate pe care Insusi Dumnezeu i-o respecta!
   Plus ca alcoolismul este o boala in adevaratul sens al cuvantului…Alcoolicul s-ar putea sa se lupte cu ea, dar el nu intelege ca este o dependenta si oricat s-ar chinui sa bea normal, nu va reusi…nu stie ca singurul remediu este sa nu mai bea deloc si sa mearga la un centru de consiliere psihologica sau la un grup de Alcoolici Anonimi…Numai ca pentru a face toate astea este nevoie sa recunoasca ca are o problema cu alcoolul si sa doreasca sa faca ceva in acest sens…Nu i se cere vointa, pt. ca la el nu mai exista asa ceva, ci doar iesirea din negare si bunavointa de a se schimba… Dar totul depinde de el, si nu de noi…Nu noi am cauzat boala, nu noi o putem trata si nici vindeca…
   Recuperarea din alcoolism este datoria si responsabilitatea alcoolicului!
   Recuperarea din codependenta (boala familiei alcoolicului, care este la fel de afectata) este datoria si responsabilitatea codependentului!
   Pace si bucurie!
   P.S. Daca mai aveti nelamuriri (si sigur mai aveti), nu va sfiiti sa le adresati…Si noi, membrii Al-Anon am trecut sau trecem prin aceleasi situatii si intelegem, cum putini pot sa o faca…Si noi am fost singuri si frustrati, dar în Al-Anon descoperim că nici o situaţie nu este fără speranţă şi că este posibil ca noi să găsim mulţumire şi chiar fericire, chiar dacă alcoolicul bea sau nu…

 3. maria zice:

  As vrea sa spun celor care sufera din cauza celor alcolici, ca e o suferinta inutila, e un fel de ati face rau singur.Daca suferinta ar ajuta la ceva ar fi bine sa o avem dar nu ajuta la nimic. Putem sa suferim pana murim ca ei tot vor consuma alcool si tot ne vor jigni. acest fel de a fi a celor bolnavi de pe urma alcolismului e mai greu de inteles si nici nu mai vreu sa/l inteleg. Vreau si i/mi doresc ca dupa 20 de ani de lupta pentru ,,binele sotului meu,, si de ce nu al tatalui meu( care a fost si el alcolic) sa incep sa vad care este binele pentru mine. Nu ma cunosc si nu stiu sa ma bucur de fiinta mea.Nu stiu cine sunt pentru ca eu am fost mereu ceilalti. A sosit vremea sa spun STOP acuma e randul meu. Din pacate uit mereu ca eu nu mai trebuie sa am grija de ceilalti si atunci ma intorc la voi dragii mei care scrieti pe acete site/uri si ma bucur cand vad ca multi au inceput sa gandesca la fel dupa aceste minunate materiale AL/Anon. Da nu suntem singuri, si se vede ca nu suntem asa de neajutorati, putem NOI sa alegem sa fim fericiti sau nu. Conditia ca noi sa fim fericiti este simpla SA/I LASAM PE CEI DE LANGA NOI SA/SI TRAIASCA VIATA ASA CUM VOR EI. Noi nu putem alege in locul lor, eu au ales acesta viata constient sau mai putin constient. Eu nu am nici o vina. Nu poate decat sa/mi fie mila in masura in care mai pot avea mila. Acuam incep sa/mi fie mila de mine, desi nici asta nu ar trebui sa mi se intample. Vreau sa deschid ferestra sa merg pe starda si sa mna bucur de tot ceeea ce intalnesc in cale. Afara este viata, eu as vrea ca cel de langa mine sa/si doresca viata dar el i/si doreste moartea. Nu am nici o vina e alegere lui. Sotul meu nu a ajuns la fundul sacului desi bea de 20 de ani eu insa da. Sunt mai bolnava decat el, pentru ca eu am uitat sa/mi traiesc propria viata. Acuma spun Stop, vreau sa ma bucur de viata. Si va invit pe voi toti sa faceti la fel. Sunt pasionata de psihologie, vreau sa invat lucruri noi desi am 51 de ani, viata poate incepe la orice varsta. Va imbratisesz pe toti care scrieti aici, si as vrea sa va spun din tot sufletu, Bucurati/va si nu lasati ca bucuria vostra sa depinda de ceilalti. Cu drag Maria

 4. Elena zice:

  Salut

  Este actuala informatia privind intalnirile din Bucuresti? Unde exact in cadrul manastirii se tin si cine este persoana de contact?

  Multumesc
  Elena

 5. Andreea zice:

  Buna, ma numesc Andreea si am 21 de ani.As dorii sa ma inscriu si eu in acest program, dar am o intrebare: Cum se desfasora mai exact acest program? Vorbesti cu cineva personal, sau intr-un grup? pentru ca eu sunt foarte timida si nu prea imi place sa vorbesc in public. va multumesc

  • alanonromania zice:

   Buna Andreea,
   Este vorba despre un grup de suport pt membrii familiei alcoolicilor. Însă nu e nici o problemă că ești timidă, nu ești obligată să vorbești. Pentru început poți asculta, iar când te simți tu pregătită, poți spune ce ai pe suflet.
   Dar, ca să poți participa la un astfel de grup, trebuie să existe unul în orașul tău… Dacă ești din București, Iași sau Cluj, ești fericită, pentru că acolo sunt grupuri Al-Anon active. Deci, de unde ești?
   Pentru detalii, poți vizita https://alanonromania.wordpress.com/contact/
   Seninătate îți doresc!

   • Andreea zice:

    Eu sunt din Cluj, dar momentan locuiesc in Suedia. In scurt timp, am sa ma intorc in tara si am sa ma inscriu in acest grup.Sper sa imi fie de ajutor, pentru ca de-a lungul anilor am avut ceva psihologi, si nici unul nu ma ajutat cu adevarat.Sper sa fie ok:)

    Multumesc mult!

   • alanonromania zice:

    Ma bucur ca vrei sa faci ceva in privinta asta, si nu te dai batuta, chiar daca nu ai fost multumita de acei psihologi.
    Nu este nevoie sa te inscrii, pur si simplu mergi la intalniri de cate ori poti si de cate ori simti nevoia. Nimeni nu face prezenta la un astfel de grup. 😉
    Eu cred ca va fi bine si te vei regasi, dar trebuie sa mergi la macar 5 intalniri inainte de a-ti face o parere si de a da un verdict.
    Pana ajungi la grup, daca ai intrebari care te macina, poti sa le adresezi pe blog, si noi iti vom raspunde cu mare drag.
    Seninatate! 🙂

 6. Cristina zice:

  Buna ziua,
  Sotul meu este alcoolic. Mi-as dori sa ma inscriu si eu in acest program, dar nu stiu cum sa fac sa pot venii la intalniri. Sotul meu nu considera ca are o problema. Cea cu probleme sunt eu din punctul lui de vedere. Sunt convinsa ca daca i-as spune ca particip la acest program s-ar supara foarte tare si nu vreau sa adaug si mai multa tensiune vietii noastre care e si asa data peste cap de izbucnirile lui zilnice. Totusi simt ca ar trebui sa fac ceva pentru mine si pentru fetita mea. Am ajuns la capatul puterilor si simt ca imi pierd sanatatea mentala. Viata mea e o continua teroare. Nu vreau ca si viata copilului meu sa devine un iad dar vad ca deja o afecteaza foarte mult situatia creata de betiile tatalui ei. El tipa, sparge si injura foarte urat cand bea si asta se intampla in fiecare zi. As vrea ca macar eu sa ii ofer putina stabilitate si dragoste, dar nu ma mai simt in stare. Am sufletul gol pur si simplu. Imi doresc foarte mult sa ma vindec si sa pot avea o viata normala. Va rog sa ma ajutati. Traiesc in teroare de 12 ani si vreau sa schimb asta.
  Multumesc.

  • alanonromania zice:

   Buna ziua!
   Ma bucur foarte mult ca doriti sa faceti ceva si pentru d-voastra dupa tot acest timp cand v-ati consumat energia pentru alcoolic. Aveti dreptul la fericire, liniste si pace. Tot ceea ce ne povestiti ne suna mai mult decat cunoscut, pentru ca am trecut si noi prin asa ceva. Insa am gasit alinare si sprijin la Al-Anon.
   Cum spuneam si Andreei mai sus, noi suntem un grup de suport, toti membrii se confrunta cu alcoolismul unui membru al familiei, de aceea aici puteti gasi intelegere si sprijin. Dar pentru ca aceste grupuri sunt la inceput in Romania, nu exista deocamdata decat in Iasi, Cluj si Bucuresti. Datele de contact le aveti aici https://alanonromania.wordpress.com/contact/. Nu este necesara nici un fel de inscriere. Veniti la intalniri atunci cand sunt stabilite, si daca va place, continuati. Nu va obliga cu nimic prezenta la intalniri.
   Va doresc seninatate si impacare sufleteasca, si daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa le adresati, ori pe blog, ori la adresa alanoniasi@yahoo.com
   Pana ajungeti la Al-Anon, daca sunteti in apropierea unui astfel de grup, va recomand sa cititi cartea Labirintul codependentei https://alanonromania.wordpress.com/2009/11/27/carti-despre-codependenta-si-nu-numai/ Este disponibila online.
   Seninatate!

  • alanonromania zice:

   Legat de faptul ca sotul s-ar supara daca ati participa la intalniri, nu va pot da nici un sfat, e delicat. Dar ce stiu sigur e faptul ca e o chestiune care nu ar trebui sa-l priveasca pe el. Aveti dreptul sa faceti ceva pentru d-voastra. Puteti sa ii explicati foarte clar ca acolo nu discutati nimic legat de el, doar de d-voastra. Insa cum ei inteleg distorsionat lucrurile, emai greu. De asta, stiu ca in strainatate, daca alcoolicul este violent, sotia nici nu-i spune ca merge la un astfel de grup, tocmai pentru a nu crea tensiune. Eu v-am dat niste variante, ramane ca d-vaostra sa decideti cum e mai bine in cazul d-voastra.

   • Cristina zice:

    Buna seara,
    Multumesc mult pentru raspuns si pentru sfaturi. Ma voi gandi si voi hotara ce voi face. Am inceput sa citesc Labirintul codependentei si ma ajuta sa inteleg multe despre ceea ce simt. Ma ajuta forte mult si sa stiu ca nu sunt chiar singura, ca exista oameni care sufera ca mine si cu care as putea sa vorbesc.

   • alanonromania zice:

    Cu mare placere. Ma bucur mult ca ati inceput sa cititi cartea, o sa vedeti lucrurile altfel dupa lecturarea ei. Si poate chiar vă va ajuta să luati o decizie.
    Nu sunteti singura nici o clipa! Oricand doriti puteti lua legatura cu un psiholog, un preot etc. Iar daca nu puteti merge la Al-Anon, macar puteti lua legatura prin mail. Oricand doriti ne puteti scrie pe adresa alanoniasi@yahoo.com, sa va descarcati.
    Este important sa vorbiti cu persoane care au trecut prin aceeasi experienta și va inteleg. Va ajuta mult.
    Seninatate si curaj!

 7. C zice:

  Buna ziua! Traiesc iadul alcoolismului de atat de multi ani… ca nu le mai stiu numarul. Am citit cat am putut de mult despre dependenta si codependenta si m-am considerat fericita cand, in noiembrie 2011, sotul meu a renuntat la baut. A durat 11 luni aceasta abstinenta, timp in care m-am simtit mereu infricosata de faptul ca nu parea sa-si vindece niciuna din ranile sufletestei, nu a vrut sa auda de AA sau de programul lor in 12 pasi („crezi ca lucrurile se fac neaparat cum crezi tu, vrei sa ma controlezi?!”), nu a vrut sa auda de psiholog sau de consiliere (considera ca este suficienta „consilierea” pe care i-o acorda o colega de birou, care este psiholog – e o relatie tare de neinteles pentru mine, pentru ca e secreta, mi-a spus ca n-am ce cauta la intalnirile lor, nu am voie sa vad ce vorbesc, ce-si scriu in mesaje, uneori pleaca si doarme le ea…. stiu cum par, poate ca sunt, stiu ce credeti…dar am zis ca accept orice ca sa nu mai bea, apoi putem lua o decizie cu mintea limpede). Cat timp nu a baut, s-a aruncat pe PC, de cum a intrat in casa si pana s-a culcat. Ura, furie, dispret…toate in privirea lui, pentru ca din cauza mea a ajuns ce este. Am simtit ca lesin prima data cand am auzit asta si n-am inteles (nu inteleg nici acum…), cum dupa atata timp cu un psiholog lana el, cu mintea nebauta, poate refuza sa-si asume responsabilitatea pentru el. Acuma bea din nou, mult mai rau ca inainte, e violent, mi-e frica in fiecare secunda ca o sa ma omoare si vreau sa ma despart de el, cu rusinea, jalea si regretul ca nu am facut-o cu multi ani in urma si ca mi-am lasat copiii sa sufere pentru ca eu am fost slaba si nu am pus punct acestei casnicii. Nu stiu daca sa introduc actiune de divort de una singura …, as prefera sa fie de comun acord; mi-e frica sa-i dau ultimatum-uri de genul „ne vedem maine la tribunal, daca nu vii ca sa fie de comun acord, atunci voi face introduce actiune eu”. Alcoolicii reactioneaza violent la ultimatum-uri si mi-e frica….
  P.S. Nu e vorba ca sunt neinformata, am incercat multe, m-am acceptat ca si codependent (vreau sa lucrez la asta in continuare)… nu e divortul primul lucru la care ma arunc. Dar am inteles ca nu va renunta niciodata la bautura, iar eu nu vreau sa mai traiesc asa. E inteligent, poate suci orice psiholog, e instruit si cult. Stie ca e alcoolic, e de-acord cu asta, dar neaga altfel propria raspundere (sub o forma mai subtila) spunand: atata am putut sa fac, doar asa am putut/pot sa reactionez, nu e vina mea, e vina ta ca nu ma apreciezi, nu-mi oferi recompense, nu mi-ai oferit nicio recompensa azi dimineata cand ti-am zis ca o sa incerc sa nu mai beau si o sa incerc sa stau mai mult cu copiii…

  • alanonromania zice:

   Bună ziua!
   E trist ce se întămplă in căsnicia d-voastră, dar noi nu vă putem spune ce să faceți. Asta doar d-voastră decideți. Și fiți sigură că nimeni din Al-Anon nu vă va judeca vreodată pentru decizia pe care ați luat-o.
   Ceea ce putem noi face este să va dăm variante. Mulți membri Al-Anon din alte țări preferă să se separe o vreme de alcoolic, să nu-l mai ajute, să-l lase să vadă și să suporte consecințele faptelor lui. De multe ori acest lucru este suficient ca să-l trezească pe alcoolic la realitate. Dar situațiile sunt diferite, deci și soluțiile sunt diferite. D-voastră faceți cum credeți că este mai bine.
   În orice caz, când e vorba de violență, prioritar este să vă protejați. Mergeți la o rudă, cereți ajutorul autorităților, apelați la cineva.
   Dumnezeu să vă ajute și să vă lumineze să faceți cum este mai bine!

 8. Buna ziua,

  As dori sa stiu daca mai este valabil programul afisat pentru Bucuresti ? Mai au loc intalniriile sambata de la 10 la Radu Voda ? Si unde exact la Radu Voda au loc ? Un parinte mi-a spus ca in parcarea manastirii, la o usa de metal ar fi incaperea… insa am fost intr-o sambata de la ora 10 si usa era inchisa.
  Multumesc anticipat pentru raspuns,

  Numai bine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s